Valokuvausta, satunnaisia käsitöitä, paikallismatkailua, haaveilua ja sitä likapyykkiä.. =)
Tervetuloa Mansikin maailmaan!

torstai 26. heinäkuuta 2012

Aspegren ja Rosenlund..

Voi tätä lomaelämää! Blogiin ei joko ehdi tai ei pääse. Mökki ja nettitikku ei aina ole paras mahdollinen työpari ja viikon vierailulla olleet ruottinvieraat pitivät meidät viime viikolla toimeliaina. Jaakon päivillä juostiin, tehtiin pihatöitä, saunottiin ja tietty kahviteltiin kerran tai jopa kahdesti päivässä, riipuen paljonko oli porukkaa=)

Mutta nyt päivitetään siis kulunutta lomaa. Kuten jo viime kerralla vihjasin, käytiin lasten kanssa myös toisessa mielenkiintoisessa puutarhaihmeessä.

Rosenlund on pappila ihan Pietarsaaren keskustan reunalla ja joka on saanut alkunsa jo 1700-luvulla. Sen perusti rovasti Gabriel Aspegren (1708 - 1789) ja pappila onkin eräs Suomen ja Pohjolan vanhimmista ja parhaiten säilyneistä pappilamiljöistä.

Rosenlund tunnettiin aikoinaan parhaiten puutarhaviljelynsä ansiosta. Aspegren oli intohimoinen puutarhaihminen ja loi pappilan ympäristöön poikkeuksellisen suuren hyötypuutarhan. Sitä ympäröi korkea kivimuuri ja tiilestä muuratut portit. Viljelykset oli jaettu säännönmukaisiin kortteleihin, joiden välissä oli sorakäytävät. Puutarhassa oli myös kahdeksankulmainen huvimaja ja ansari (kasvihuone).

Noilta ajoilta on säilynyt pappilarakennus, kivinavetta, kivimuurit, portit ja ruutanalammikot. Paikallisten voimien myötä perustettu säätiö on entisöinyt puutarhan alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi ja hyötypuutarhassa viljellään aikakaudelle tyypillisiä kasveja luonnonmukaisin menetelmin. Huvimaja ja kasvihuone on rakennettu alkuperäisille paikoilleen. Ns. ylimääräisillä palstoilla saa ihmiset viljellä vapaasti kukkia ja vihanneksia.

Pappilan ympäristössä pidetään kesäaikaan paljon tapahtumia, jolloin puutarhasäätiö ja kotiseutuyhdistys esittelevät sekä Aspegrenin puutarhan toimintaa sekä tutustuttavat etenkin lapsia entisajan elämään.

Vuonna 1777 rakennetussa kivinavetassa on Pedersören seudun kotiseutumuseo. Navetta oli aikoinaan Suomen suurimpia ja edistyneimpiä navettoja.
Pihapiirin rakennuksissa voi hyvänä päivänä törmätä vaikka itse rovastiin! =)

Nauttikaa=)





Navetan sisällä oli useampi huone ja kaksi kerrosta täynnä vanhoja esineitä maataloudesta ja sen ajan arjesta. Ja noi uskomattoman paksut seinät kaari-ikkunoineen... =)









Erilaisia hedelmäpuita on siellä täällä. Ne olivat Aspegrenin suosikkeja ja hän kokeilikin useita eri lajeja.












Tämä oli raamatullisia kasveja sisältävä tarha, jossa oli kaunis, korkeaselkäinen penkki.





Ja vielä jäi kerrottavaa viime viikosta! Siis jälleen seuraavaan kertaan=)

torstai 19. heinäkuuta 2012

Koulupuisto..

Eli Pietarsaaren keskustasta löytyy yksi puutarhaihmisten paratiiseista, rauhallinen keidas keskellä katuja ja taloja. Täällä viihdytään lasten kanssa joka kerta (eli valitettavasti vain kerran vuodessa..) ja aina löydetään uusia polkuja ja käytäviä puiden ja osastojen välissä.

Koulupuisto sai alkunsa koulupuutarhana 1904, tukemaan oppikoulun kasviopin koulutusta. Nykyisen muotonsa puisto sai 1915, kun Schaumanin suku lahjoitti kaupungille kasvihuoneen, kyseisen maa-alueen ja rahasumman puutarhan perustamista varten. Nykyään puisto on aktiivisessa käytössä sinne rakennetun esiintymislavan vuoksi (ed. postaus.).

Tässä tulee aimo läjäys kuvia, lisääkin olisi, jos jaksais ladata. =)
Pietarsaaren ruotsinkielinen lukio



 Ja sitten puiston suosikkikohtaan, lammelle!





Ja mitäs sieltä löytyykään ?! =)








Tänään vierailtiin myös toisessa puutarhassa, mutta siitä lisää seuraavalla kerralla!